ik ben een nijlpaard/Ik ben een nijlpaard
Emile du Long (tekst/muziek) en Hans Langbroek (tekeningen) werken al jaren aan hun kinderboek + cd, wanneer zij Ton Esmeijer – vanwege zijn grote digitale kennis en vaardigheid – in 2002 vragen mee te werken.
De samenwerking is zeer vruchtbaar. Ton neemt de vormgeving en de pr-zaken op zich. Op 29 november 2003 komt het kinderboek ik ben een nijlpaard uit.
Het boek wordt door Hans, Emile en Ton in eigen beheer uitgegeven.
Wanneer voorjaar 2004 vrijwel alle nijlpaardboeken zijn verkocht, besluiten Ton, Hans en Emile ook de nijlpaard-cd uit te brengen.
Philibert van den Bosch en Andreas Kretschmeier arrangeren en bewerken de veertien liedjes van Emile en produceren de cd die in Arnhem (Edgetip recording studio) wordt opgenomen. Ze zoeken ook de artiesten uit die de nummers inzingen/inspelen. Uiteindelijk leveren twaalf rasartiesten – Philibert en Andreas voorop – een artistieke bijdrage aan de cd.
Ton bedenkt ondertussen de cd-opdruk en het nijlpaardbooklet. En hij ontwerpt prentbriefkaarten, flyers, de poster en een postzegel. Hij ontwikkelt en beheert ook de website www.nijlpaard.info. Op 25 november 2005 komt de cd ik ben een nijlpaard uit.
De reacties zijn overweldigend.
Van Tricht uitgeverij
Binnen een paar maanden na de release van de cd komen Hans, Ton en Emile – voorjaar 2006 – tot een akkoord met uitgever Annemarie Birnie. Ik ben een nijlpaard wordt in september 2006 – een maand voor de Kinderboekenweek 2006 – door Van Tricht uitgeverij (Twello) in twee versies uitgebracht: boek en (geremasterde) cd en boek alleen. Alfred Birnie is de vormgever. De originele cd blijft in de verkoop bij Hans, Ton en Emile.
Arnhemse bibliotheken
In maart, april en mei 2007 zijn het roze nijlpaard en zijn vrienden en vriendinnen te bewonderen in drie Arnhemse bibliotheken (Jeugdbibliotheek Centrum, Bibliotheek Kronenburg en Bibliotheek Presikhaaf).
De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten – De kaaspaashaas
In oktober 2007 verschijnt van de hand van Gerrit Komrij de bloemlezing De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten (Prometheus/Bert Bakker). Gerrit Komrij heeft ook het gedicht De kaaspaashaas uit Ik ben een nijlpaard in dit standaardwerk van de Nederlandse kinderpoëzie opgenomen.
Tweede productie
Emile 2007: “De tweede productie moet geen kopie van de eerste worden. Die is en blijft uniek!”
Een ander geluid
Emile wil meer gitaar en ook ruimte voor andere stijlen (bijv. klassiek, rap, funk) op het tweede album.
Teun Ramaekers arrangeert 12 van de 14 liedjes.
Zijn zoon Floris arrangeert Slurf je dat?
Samen arrangeren Teun en Floris Dappere Vikingen.
Hans Langbroek, Ton Esmeijer en Emile werken bij deze productie niet meer als team.
Hans maakt wel alle tekeningen. Ton Esmeijer digitaliseert ze in eerste instantie maar de uiteindelijke vormgeving/digitalisering is in handen van Alfred Birnie die ook Ik ben een nijlpaard heeft vormgegeven.
Emile neemt de verantwoordelijkheid voor de nieuwe productie alleen voor zijn rekening.
Hij heeft nu naast versjes, liedjes (tekst/muziek) ook verhalen geschreven en denkt ook aan een luisterboek met verhalen (naast het gewone boek).
Werktitels als Vlinders op mijn hand en Ik was een zebra …. komen voorbij.
Twee slome slangen
Uiteindelijk kiest Emile voor een combinatie van liedjes (inclusief karaoke-versies) en versjes (zonder muziek). Geen verhalen dus in de tweede productie en ook geen luisterboek. De titel wordt Twee slome slangen.
De doelgroep van Twee slome slangen is groter (tot ca. 10 jaar) dan die van Ik ben een nijlpaard (tot ca. 8 jaar).